Kürtaj Sonrası Hamilelik – Kürtajdan Sonra Daha mı Kolay ?

kurtaj sonrasi hamilelik - Kürtaj sonrası hamilelik konusunda akıllara kürtajdan sonra hamile kalmak daha mı kolay? sorusu gelmektedir.

Kürtaj sonrası hamilelik konusunda akıllara kürtajdan sonra hamile kalmak daha mı kolay? sorusu gelmektedir. Kürtaj yaptırmaya karar veren kadınların geneli, ileride de bebek sahibi olmak istiyor. Peki kürtajdan sonra hamile kalmak daha mı kolay?

Kürtaj yaptırmak genellikle hamileliğinizi etkilemez. Şimdilik adet görmemiş olsanız bile, kürtaj yaptırdıktan yalnızca birkaç hafta sonra hamile kalabilirsiniz. Bu, kürtaj olmadan evvel hamileliğinizin ne kadar ileri gittiğine bağlı olacaktır.

Kürtajdan hemen sonra hamile kalmak istiyorsanız ya da yine hamile kalmaktan uzak durmak istiyorsanız, kürtajdan sonraki haftalar ve aylarda neler bekleyeceğiniz ile alakalı detaylı bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.

Kürtajdan Sonra Hemen Hamile Kalınır mı ?

Kürtaj sonrası hamile kalabilmek için adet döngünüzün tekrardan başlamış olması gerekir. Kürtaj, adet döngünüzü tekrardan başlatır. Yumurtlama , yumurtalıktan bir yumurta salındığında, genel olarak 28 günlük bir adet döngüsünün 14. günü zamanı çevresinde gerçekleşir. Bu, kürtajdan yalnızca birkaç hafta sonra büyük ihtimalle yumurtlayacağınız ve adet göreceğiniz manasına gelmektedir.

Başka bir deyişle, şimdilik adet olmamış olsanız bile kürtajdan yalnızca birkaç hafta sonra korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz yine hamile olmak fiziksel olarak mümkündür. Kürtajdan sonra hemen hamile kalınabilir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Daha mı Kolay ?

Bir üst başlıkta anlattıklarımızla birlikte, her bireyin 28 günlük bir döngü süreci yoktur, bu sebeple net bir zamanlama yoktur, değişkenlik gösterebilir. Kimi kadınların adet döngüleri natural olarak daha kısadır. Bu durum, kürtajdan yalnızca sekiz gün sonrasında yumurtlamanın başlayabileceği ve kürtajdan sonra daha erken hamile olabilecekleri manasına gelir.

Yumurtlamadan evvel ne kadar vakit geçeceği, hamileliğinizin kürtaj öncesinde ne kadar zaman geçmiş olmasına da bağlıdır. Kürtaj sonrası hamilelik hormonları vücudunuzda bir süre (birkaç hafta) kalabilir. Bu durum yumurtlamayı ve adet olmayı geciktirecektir.

Kürtaj sonrası hamilelik belirtileri herhangi bir hamilelik belirtisine benzer olacaktır. Kürtajdan sonra hamilelik belirtisi:

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kokulara ya da tatlara duyarlılık
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Halsizlik
  • Sık idrara gitme

Hamilelik belirtileri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Hamilelik Belirtileri Nelerdir? adlı makalemizi okumanızı öneririz.

Kürtaj sonrasında altı hafta içerisinde adet olmadıysanız, evde hamilelik testi yapmalısınız. Sonuç pozitif çıkarsa doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Hamile olup olmadığınızı ya da kürtajdan kalan hamilelik hormonlarına sahip olup olmadığınızı saptamak amacıyla bir kan testi yapabilirler.

Kürtaj Sonrası HamilelikHamile kalmak için kürtajdan sonra ne kadar beklemelisiniz?

hamilelik testi ile hamile olduğunu öğrenen mutlu kadın

Kürtajdan sonra, hekimler enfeksiyon riskini düşürmeye yardımcı olmak amacıyla genelde en az bir ile iki hafta cinsel ilişkiye girmek için bir süre beklemeyi önerirler.

Kürtaj sonrası hamilelik kararı, nihayetinde hekiminizle beraber vermeniz gereken bir karardır. Eskiden doktorlar kadınların yine hamile kalmaya çalışmadan önce en az üç ay beklemesini önerirlerdi. Günümüzde bu durum böyle değildir.

Zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak yine hamile kalmaya hazır hissediyorsanız, beklemenize lüzum yoktur. Bununla beraber, kürtaj sonrası rastgele bir komplikasyon yaşarsanız ya da duygusal olarak hazır değilseniz, kendinizi yine daha iyi hissedene kadar beklemek akıllıca olabilir.

Kürtajdan kaynaklanan rastgele bir komplikasyonunuz varsa, hekiminize cinsel ilişkiye girmenin güvenilir olabileceği zamanı danışın. Hem tıbbi hem de cerrahi kürtajın ardından ciddi komplikasyonlar ender görülür, fakat birtakım problemler meydana çıkabilir.

Cerrahi kürtajlarda komplikasyonlar daha sık görülür . Olası komplikasyonlar şunları içerir:

  • enfeksiyonlar
  • servikal yırtıklar ya da laserasyonlar
  • rahim perforasyonu
  • kanama
  • tutulan doku
  • kürtaj esnasında kullanılan ilaçlara alerjik reaksiyonlar

Tıbbi sebeplerle kürtaj yaptırmanız gerekiyorsa, bir sonraki hamileliğinizde aynı problemlerin yaşanmayacağından emin olmak amacıyla kapsamlı bir tıbbi kontrolden geçmenizi öneririz.

Kürtaj, gelecekteki hamilelik komplikasyonları riskini artırır mı?

Kürtaj sonrası hamileliklerde, doğurganlıkla alakalı problemlere ya da komplikasyonlara sebep olduğuna inanılmamaktadır. Bununla beraber, birtakım incelemeler , kürtaj prosedürlerinin erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bir çocuğa sahip olma riskinizi artırabileceğini öne sürüyor. Bununla beraber, araştırmalar bu tehlikeler konusu ile alakalı çelişkili olmuştur, net bir sonuca varmamıştır.

Hatta bir araştırma , ilk üç aylık hamilelik döneminde cerrahi kürtaj yaptıran kadınların sonraki hamileliklerinde düşük yapma teklikesinin daha yüksek bulunduğunu belirtiyor. Fakat bu tehlikelerin hala nadir karşılaşıldığını kavramak önemlidir. Şimdilik nedensel bir bağlantı kurulmamıştır.

Risk, yapılan kürtaj çeşidine bağlı olabilir. İşte ana iki tür ile alakalı daha çok bilgi:

Tıbbi kürtaj

Tıbbi kürtaj, büyüyen fetüsü engellemek için alınan kürtaj hapı ile olur. Şu anda, tıbbi kürtajların yani kürtaj haplarının bir kadının gelecekteki hamileliklerinde problem yaşama tehlikesini artırdığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Bir araştırma, tıbbi kürtajın aşağıdakilerin artmış risk taşımadığını belirtmektedir:

  • ektopik gebelik
  • düşük
  • düşük doğum ağırlığı
  • sonraki bir hamilelikte erken doğum

Cerrahi kürtaj

Bir cerrahi kürtaj fetüs emme ve curet adının verildiği bir keskin kaşık şekilli aracı kullanılarak kaldırıldığında gerçekleşir. Bu tür kürtaj aynı zamanda genişleme ve küretaj (D ve C) olarak da adlandırılır.

Nadir olarak, cerrahi kürtaj rahim duvarında ( Asherman sendromu ) yara izine sebep olabilir . Birden çok cerrahi kürtaj olduysanız, rahim duvarında yaralanma tehlikesi yükselebilir. Yara izi, gelecekte hamile olmayı daha fazla zorlaştırabilir. Aynı vakitte düşük ve ölü doğum riskini de artırabilir.

Kürtajın lisanslı bir tıbbi sağlayıcı doğrultusunda güvenilir ve steril bir ortamda yapılması son derece önemlidir.

Doktor doğrultusunda yapılmayan rastgele bir kürtaj işlemi önemli derecede risklidir. Güvensiz ve ani komplikasyonların yanı sıra doğurganlık ve genel sağlıkla alakalı daha ileri problemlere yol açabilir.

Kürtaj sonrası hamilelik testini ne zaman yaptırabilirsiniz?

Kürtaj sonrası hamilelik testini ne zaman yaptırabilirsiniz? sorusunun cevabı bu başlık altında açıklanmakadır.

Hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (hCG) adının verildiği yüksek düzeyde bir hormon arar. Hamilelik hormonları kürtaj sonrasında hızlıca azalır, fakat hemen tamamiyle normal seviyelerine inmez.

Kürtajdan 16 günden 2 aya kadar herhangi bir gün hCG seviyelerinin hamilelik testi ile belirlenen seviyelerin altına düşmesi amacıyla herhangi bir şekilde hamilelik testi yapılabilir. Bu vakit dilimi içerisinde bir gebelik testi yaparsanız, hala hamile kalıp kalmadığınızı öğrenme şansınız yüksektir.

Kürtaj sonrasında yine hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün. Reçetesiz (OTC) gebelik testi kullanmak yerine kan bazlı bir hamilelik testi yapabilirler. Hem de gebeliğin sonlandırıldığını doğrulamak amacıyla ultrason da yapabilirler.

Kürtaj Sonrası Hamilelik – Son Sözler

Kürtajın ardından bir ileri yumurtlama döngüsünde yine hamile kalmak fiziksel olarak mümkündür.

Tekrar hamile kalmaktan kaçınmaya çalışıyorsanız , kürtajdan sonra bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya başlayın . Bir doktor, sizin için en doğru olanı seçmenize yardımcı olabilir.

Vakaların genelinde kürtaj yaptırmak, gelecekte tekrar hamile kalma ihtimalinizi etkilemeyecektir. Sağlıklı bir hamilelik geçirme durumunu da etkilemez. Nadirce, cerrahi kürtaj rahim duvarında yara izi kalmasına sebep olabilir. Bu, tekrar hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Kürtaj Sonrası Hamilelik Makalemizden Sonra İlginizi Çekebilecek Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir