Hamilelik Belirtileri Nelerdir? 24 Hamilelik Belirtisi

Hamilelik belirtileri her anne adayında farklılık gösterebilir.

Erken Hamilelik Belirtileri ve Semptomları

Hamilelik belirtileri , adet öncesi belirtileriyle benzerlik gösterebilir.
Hamilelik belirtileri , adet öncesi belirtileriyle benzerlik gösterebilir.

Hamilelik belirtileri her anne adayında aynı belirtilerden oluşmaz, farklılık gösterebilir ve belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Annenin, ilk hamileliğinde gözlemlediği belirtileri bir sonraki hamileliklerinde de aynı şekilde belirtiler gösterecek demek doğru değildir. Adet görememek ve kilo almak gibi kimi belirtiler tüm hamilelikte ortak belirtidir.

  • Erken hamilelik belirtileri şunları içerir:
    • Ruh hali değişiklikleri
    • Artmış idrara çıkma
    • Baş ağrısı
    • Bel ağrısı
    • Acıyan göğüsler
    • Areolaların Koyulaşması (areola=göğüs ucu çevresi)
    • Yorgunluk
    • Mide bulantısı , halk arasında “sabah bulantısı” olarak da anılabilir
    • İmplantasyon kanaması
  • Geç hamilelik belirtileri şunları içerebilir:
    • Bacak şişmesi
    • Sırt ağrısı
    • Göğüste ağrılı yanma hissi
    • İdrar kaçağı
    • Nefes darlığı
  • Braxton-Hicks kasılmaları, hamileliğin son dönemlerinde kendini gösteren uterusun doğum dışı kasılmalarıdır. Normal doğum sancılarının aksine , bu kasılmalar yoğunlukta artmaz ve düzensizdir.
  • Hamile kadınlar için birçok ilaç güvenlidir.
  • Ev ilaçları ve kişisel bakım uygulamaları, birçok hamilelik semptomunun rahatlatılmasında fayda sağlayabilir.

Erken Hamilelik Belirtileri Ne Kadar Sürede Başlar?

Hamilelik belirtileri en bilinen belirti adet görememedir. Adet gününüzü düzenli takip etmelisiniz.
Hamileliğin erken belirtisi, gözden kaçan bir adet dönemidir.

Bazı kadınlar hamileliğin ilk haftalarında, ilk üç aylık dönem içerisinde erken bir şekilde belirti ve semptomlarla karşılaşabilirken, bazı kadınlarda daha geç bir şekilde, hamileliğin ilerleyen süreç içerisinde semptomlar gösterebilir. Erken hamileliğin ilk belirti ve semptomları, adet dönemi öncesinde karşılaşılan semptomlara da benzeyebilir, bu nedenle hamile bir kadın yaşadığı semptomları hamilelikle bağdaştırmayabilir.

Hamilelik Belirtileri Her Kadın için Aynı mıdır?

Hamilelik belirtileri kadınlara göre değişebilir. Belirtilerin sıklık veya şiddet düzeyi değişebilir ve hatta aynı kadın bir önceki hamileliklerinde yaşadığı semptomların aynısını yaşamayabilir. Hamilelikte ilk belirti ve semptomlar, hamileliğin farklı dönemlerinde fark edilebilir veya başlayabilir. Bir hamilelik testi idrar ya da kandaki insan koryonik gonadotropin (hCG) düzeylerine göre ve gebelik için karakteristik tanısal testtir. hCG, döllenmiş bir yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden sonra üretilen bir hormondur. Evde hamilelik testleri yapıldığında bazı durumlarda kaçırılan veya geç gelen bir adet döneminden önce pozitif çıkabilir. Kan testleri ile hamilelik idrar testlerinden daha erken tespit edebilir.

Bu makale, hamileliğin erken ve sonraki aşamalarında en sık görülen semptomlarını açıklamaktadır.

16 Erken Hamilelik Belirtileri ve Semptomları

Hamilelik belirtileri. Hamileliğin erken dönemlerinde adet öncesi semptomlara benzer göğüs büyümesi, hassasiyet veya ağrı olabilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde adet öncesi semptomlara benzer göğüs büyümesi, hassasiyet veya ağrı olabilir.

Hamileliğin erken dönemlerinde bir dizi semptom başlar :

  1. Kaçırılan (geç) dönem : Kaçırılan bir adet dönemi, hamilelikte ayırt edici belirtidir ve regl kanaması hamilelik süresince gerçekleşmez. Bazı durumlarda, döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleştirilmesi esnasında ortaya çıkan hafif kramp ve lekelenmeler regl dönemi ile karıştırılabilir. Adet döngüsü düzensiz olan kadınlar, adet döneminin geçtiğinin de hemen farkına varamayabilir. Hamilelik belirtileri ve semptomlarının kaçırılan regl dönemi öncesinde ortaya çıkması nadir görülür ancak bir kadının döngüleri düzensizse hamilelik belirtileri adet dönemi öncesinde de görülebilir.
  2. İmplantasyon kanama veya kramp: Hafif düzeyde kanamalar veya lekelenmeler ortaya çıkabilir. Daha sonrasında 6 ila 12 gün arasında rahim astarı döllenmiş yumurta ataşeler, döllenme gerçekleşir. Aynı süreç içerisinde hafif kramplar da ortaya çıkabilir. Genellikle normal bir adet dönemi ağrısından çok daha hafif olmasına rağmen, implantasyon kanaması bazen adet dönemiyle karıştırılabilir. Bu konuyla ilgili olarak daha kapsamlı bir şekilde Normal Adet Oldum Ama Hamileyim adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
  3. Vajinal akıntı : Bazı anne adayları hamileliğin erken döneminde vajinasından kalın ve süte benzer renkte bir akıntı fark edebilir. Bu akıntı, hamileliğin ilk haftaları içerisinde vajina duvarları kalınlaştıkça ortaya çıkmaktadır. Gebelik süresi boyunca ortaya çıkabilecek bir durumdur. Akıntıdan dolayı kötü bir koku varsa veya yanma ve kaşıntı ile ilişkiliyse, bu bir maya veya bakteri enfeksiyonunun bir belirtisidir. Böyle bir durumda doktora başvurmalısınız.
  4. Göğüs değişiklikleri: Çoğu kadın, hamileliğin ilk haftalarından itibaren göğüslerde değişiklikler yaşar. Bu değişiklikler ağrı, hassasiyet, ağırlık, dolgunluk veya karıncalanma hissi olarak hissedilebilir. Rahatsızlık tipik olarak birkaç hafta sonra azalır. Ayrıca konuyla ilgili olarak hamile olmadan memeden süt gelebilir. Hamile Olmadan Memeden Süt Gelmesi yazımızı okumanızı öneririz.
  5. Areola Koyulaşması : Memede areola bölgesinde yani meme ucu etrafında koyulaşmalar gerçekleşebilir.
  6. Yorgunluk : Yorgunluk belirtisi çok spesifik olmasa da ve çok farklı faktörle ilişkili olsa da, hamile kadınlar genellikle hamileliğin ilk haftalarından ile birlikte yorgunluk düzeylerinin arttığını belirtirler.
  7. Sabah bulantısı; mide bulantısı ve kusma : Bu aslında yanlış bir isimdir çünkü hamileliğin mide bulantısı günün herhangi bir saatinde yaşanabilir. Bazı kadınlar hamileliğin hiçbir döneminde mide bulantısı yaşamazken, bazılarında şiddetli mide bulantısı görülür. En belirgin bulantı başlangıcı, hamileliğin 2. ve 8. haftaları arasındadır. Çoğunlukla hamileler 13. veya 14. haftada bulantı semptomlarından kurtulur, ancak kimilerinde hamilelik boyunca devam eden mide bulantısı ( hiperemezis gravidarum ) olabilir.
  8. Belirli kokulara karşı hassasiyet: Bazı kokular, gebeliğin erken döneminde mide bulantısına ve hatta kusmaya neden olabilir .
  9. İdrara çıkma sıklığı: 6. ila 8. haftadan itibaren kimi kadınlarda hormonal değişiklikler sebebiyle daha sık idrara çıkma durumu yaşanacaktır. İdrarınızı yaparken yanma gibi başka semptomlar gözlemlerseniz, bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmediğinizi anlamak için sağlık uzmanınıza görünmelisiniz .
  10. Baş dönmesi veya bayılma : Gebeliğin erken döneminde glikoz seviyelerini veya kan basıncını etkileyen hormonal değişikliklerle ilgili olarak, baş dönmesi ve bayılma hissi oluşabilir.
  11. Kabızlık : Hormon seviyeleri ayrıca bazı kadınların hamileliğin erken döneminde kabızlığına neden olabilir .
  12. Baş ağrıları : Baş ağrıları da değişen hormon seviyelerine bağlı olabilir ve hamilelik boyunca ortaya çıkabilir.
  13. İİştahsızlık veya Yeme İsteği: Aşerme hamileliğin erken döneminde başlayabilir ve hamilelik süresince devam edebilir. Aynı şekilde, iştahsızlık (belirli bir yiyeceğe karşı mide bulantısı veya hoşnutsuzluk hissi) da meydana gelebilir.
  14. Sırt ağrısı : Geç Hamileliğin bir belirtisi olarak kabul edilen bel ağrısı , hamileliğin erken dönemlerinde başlayabilir. Kadınlar hamilelik boyunca belirli bir dereceye kadar sırt ağrısı yaşayabilir.
  15. Duygudurum değişiklikleri: Duygudurum dalgalanmaları , değişen hormon seviyeleri nedeniyle gebeliğin ilk üç ayında nispeten yaygındır. Stres veya diğer faktörlerle de ilgili olabilirler. Bu gibi nedenlerle ruh halinizde değişiklikler görülebilir.
  16. Nefes darlığı: Vücudun büyüyen bir fetüsü desteklemek için oksijene olan ihtiyacının artması kimi kadınların nefes darlığı çekmesine sebep olabilir, ancak bu belirti hamileliğin ilerleyen aşamalarında daha yaygın olarak görülür.

8 Geç Hamilelik Belirtileri ve Bulguları

Hamileliğin erken semptomlarının çoğu ikinci ve üçüncü trimesterde devam edebilir , örneğin:

  • Ruh hali değişiklikleri
  • Baş ağrısı
  • Artmış idrara çıkma
  • Sırt ağrısı
  • Yemek isteği
  • Yorgunluk

Göğüslerin hassaslaşması ve mide bulantısı gibi kimi belirtiler, genellikle hamilelik ilerledikçe iyileşme kaydeder.

Daha sonralarda gebeliğin ek belirtileri, büyüyen uterusun (rahim) büyüklüğü ve ikinci trimesterden doğum gerçekleşene kadar kilo artışı ile ilgilidir. Erken hamilelik belirtilerinde olduğu gibi, tüm kadınlarda bu belirtilerin tümü görülmez ve kadınlar bunları aynı derecede yaşamaz.

Geç Hamileliğin 8 Olası Belirtisi

Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki hızlı değişiklikler, ruh hali değişimlerinden ve stres hislerinden sorumlu olabilir.
Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki hızlı değişiklikler, ruh hali değişimlerinden ve stres hislerinden sorumlu olabilir.
  1. Kilo alımı: Genellikle kadınlar hamilelik sırasında toplamda ortalama 25 ile 35 kilo alır. Kilo artışı, büyüyen fetüs, plasenta, göğüs büyümesi ve artan kan ve sıvı hacmine bağlıdır. Doğum doktorunuz doğum öncesi görüşmelerinizde kilo artışınızı yakından takip edecektir.
  2. Göğüs değişiklikleri: Göğüsler hamilelik süresince genişler; Hamileliğin geç dönemlerinde meme uçlarından bir kolostrum (doğumdan hemen sonra üretilen sarımsı bir sıvı) görülebilir.
  3. Mide ekşimesi: Büyüyen uterustan (rahimden) gelen basınç, mideyi yukarı doğru, normal konumundan çıkararak mide ekşimesine (veya mide yanması) yol açabilir. Ek olarak, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, mideden asit reflüsünü kontrol eden sfinkterlerden birinin gevşemesine sebep olabilir.
  4. Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri: Büyümüş uterustan gelen basınç, bacaklardaki damarların kan akışını yavaşlatarak sıvı birikmesine sebep olabilir.
  5. Varisli damarlar : Kan hacminin artışı, varisli damarlar , hemoroidler veya küçük örümcek damarlarının oluşumuna sebep olabilir.
  6. İdrar kaçırma: Rahimden mesane üzerindeki basınç sık sık idrara çıkmaya neden olur (bu, hormonal değişiklikler sebebiyle hamileliğin erken dönemlerinde başlamış olabilir). Kadınlar bazen gülme, hapşırma veya öksürme sırasında istemsizce ıkındıkları zaman idrar sızıntısı fark edebilirler.
  7. Nefes darlığı: Rahim, diyaframı göğse doğru genişler ve iter. Bu durum sıkça nefes nefese kalma gibi durumlar yaşamanıza ve nefes alırken güçlük çekmenize neden olabilir.
  8. Braxton-Hicks kasılmaları: Doğumdan önceki haftalarda kadınların çoğu rahim kasılmaları yaşar. Gerçek doğum kasılmalarının aksine Braxton-Hicks kasılmalarının ağrısı zayıftır ve düzenli aralıklarla gerçekleşmez. Doğum sancılarında sıklık ve yoğunluk artar.

Hamilelik Belirtilerini Yatıştırmaya ve Hafifletmeye Neler Yardımcı Olur?

Hamilelik belirtileri bazı durumlarda rahatsız edici hal alabilir. Hamileliğin rahatsız edici semptomlarını hafifletmeye fayda sağlayacak, evde kullanılabilecek ilaçlar ve kişisel bakım stratejileri bulunmaktadır. Kimi antibiyotik ilaçlar da dahil olmak üzere birçok ilacın hamilelik sırasında alınmasından zarar gelmez. Reçetesiz, reçeteli ilaç ya da herhangi takviyeler veya vitaminleri almadan önce doktorunuzla görüşün.

Hamilelik belirtilerini yoga gizi egzersizler hafifletmeye ve yatıştırmaya yardımcı olur.
Hamilelik belirtilerini yoga gizi egzersizler hafifletmeye ve yatıştırmaya yardımcı olur.

Aşağıda rahatsız edici olabilecek, hamilelik semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı kişisel bakım önlemleri yer almaktadır:

  • Doğru beslenmek ve egzersiz yapmak, kilo artışını kontrol altında tutarak ve karın kaslarınızı güçlendirerek semptomların yükünü azaltmada fayda sağlayabilir. İlk üç aylık dönemin sonrasında, uzun süre sırtüstü yatmayı gerektiren egzersizlerden kaçınmanız gerekmektedir.
  • Hamilelik kemeri veya askısı, karın kısmınızı desteklemeye yardımcı olmaktadır.
  • Özellikle bacaklarınızda şişmeler meydana geldiyse, çok sıkmayacak rahat ayakkabılar giyinin.
  • Egzersiz yaparken ağır nesneleri kaldırmayın. Aletleri kaldırırken dizlerinizi büktüğünüzden emin olun ve sırtınızı düz tutmaya çalışın.
  • Uykunuzu sert bir yatak üzerinde alın. Bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yan yatmak rahatlamanıza fayda sağlayan bir pozisyondur.
  • Göğüsleriniz acıyor veya ağrıyorsa iyi destek sağlayan bir sütyen giyin.
  • Bağırsakları hareket ettirmek ve kabızlığı önlemek için bol miktarda lif tüketin. Taze meyve ve sebzeler ve tam tahıllar ile beslenmeniz gerektiği anlamına gelir. 
  • Mide bulantısıyla mücadele etmek için küçük, sık öğünler yiyin ve mide bulantısını tetikleyen yiyeceklerden kaçının. Yağlı yiyeceklerden kaçının ve bol sıvı tüketin. Küçük, sık yemekler de mide ekşimesini önlemeye yardımcı olabilir.

Hamilelik Belirtileri ve Adet Öncesi Belirtileri

  • Göğüs hassasiyeti, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, hafif kramplar, sırt ağrısı ve diğerleri gibi erken hamilelik belirtilerinin geneli, kadınların adet gününden önceki günlerde adet öncesi sendromu esnasında veya yumurtlamadan sonra karşılaşabileceği belirtilerdir.
  • Adet dönemi başlayana veya hamilelik testi pozitif çıkana kadar, bu semptomların adet öncesi belirtileri veya hamilelik belirtileri ile ilgili olup olmadığını söylemenin bir yolu yoktur. Bu nedenle bu makalemizde yayınlanan belirtiler adet öncesi semptomlarıyla benzerlik göstermektedir. Bu nedenle testinizi yaptırmadan kesin bir sonuca varmanız pek mümkün sayılmaz. Ancak bu makaledeki bilgilerle semptomlarınızı tanıyabilir ve çözüm üreterek bu semptomları hafifletebilirsiniz.

Anlattıklarımız yeterince bilgilendirici olmuş, istediğiniz sonuca sizi ulaştırmıştır umarım. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Hamilelik dönemine giriş yaptığınız kanaatine vardıysanız ve bunu bir testle de onayladıysanız sağlığınıza her konuda dikkat etmenizde fayda var. Örneğin hamilelikte sigara, alkol kullanımının zararlı sonuçları olduğunu biliyorsunuzdur fakat hamilelikte çok daha fazla dikkat ederek başkalarının içtiği sigaranın dumanına bile maruz kalmamanız gerekir. Dumana maruz kalma durumu pasif içicilik olarak nitelendirilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Detaylı bilgi için Hamileler Sigara İçebilir mi? makalemizi okumanızı öneririz. Sağlıcakla kalın.