Spiralle Hamile Kalma Belirtileri ve Spiral Kayması *2022

spiralle hamile kalma belirtileri - Spiralle hamile kalma belirtileri pek yaygın görülen bir durum değildir. Ancak spiral varken hamile kalmak mümkündür. Nedenleri ve belirtileri makalemizde.

Spiral ile hamile kalma belirtisi pek yaygın görülen bir durum değildir ancak spiral varken hamile kalmak mümkündür. Spiralle hamile kalma belirtilerini ve nedenlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Spiral ya da bir diğer adıyla Rahim İçi Araç, en etkili ve popüler doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Spiral, hamileliği önlemede yüzde 99’dan fazla etkilidir. Çok nadir durumlarda, spiral ile hamile kalmak mümkündür. Spiral varken hamile kalırsanız, dış gebelik veya düşük yapma olasılığınız normal hamileliğe göre daha yüksektir. Ancak genel olarak bu komplikasyonları yaşama riskiniz düşüktür.

Spiral ile Hamile Kalma Belirtileri

Spiral ile hamile kalma belirtileri genel olarak mide bulantısı, göğüs hassasiyeti, adet gecikmesi, halsizlik dahil olmak üzere normal bir hamilelikle aynı belirtilere sahiptir. Bu belirtileri yaşıyorsanız ve özellikle adetiniz geciktiyse vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmanızda fayda var. Hamilelik testi konusunda bilgiye ihtiyacınız varsa Hamilelik Testi – Hamilelik Kan Testi -İdrar Testi- Ev Testi adlı yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

  • Adet Gecikmesi: Kaçırılan bir adet dönemi, hamilelikte ayırt edici belirtidir ve regl kanaması hamilelik süresince gerçekleşmez. Spiral varken hamile kalmanın en önemli belirtisidir.
  • Mide Bulantısı: Hamilelerin %85’ini etkileyen mide bulantısı, hamileliğin 2. ve 8. haftaları arasında sıklıkla yaşanır. Bulantı nedeniyle belirli kokulara hassasiyet ortaya çıkabilir ve hazımsızlık yaratabilir.
  • Kramp ve Sırt Ağrıları: Hormonal değişikliklerden ve rahmin büyümesinden kaynaklanır. Kadınların yaklaşık yüzde 30’u, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapıştığı zaman yani gebe kaldıktan sonra kramp ağrısı yaşar. Rahim, önümüzdeki dokuz ay boyunca genişlemeye hazırlandığı için biraz esniyor bu nedenle kramplar ortaya çıkabiliyor.
  • Göğüslerde hassasiyet: Çoğu kadın, hamileliğin ilk haftalarından itibaren göğüslerde değişiklikler yaşar. Bu değişiklikler ağrı, hassasiyet, ağırlık, dolgunluk veya karıncalanma hissi olarak hissedilebilir. Spiralle hamile kalma belirtisi olan göğüslerde değişiklikler, meme ucunda koyulaşma olarak da gözlemlenebilir.
  • Halsizlik: Halsizlik belirtisi çok spesifik olmasa da ve çok farklı faktörle ilişkili olsa da, hamile kadınlar genellikle hamileliğin ilk haftalarından ile birlikte yorgunluk düzeylerinin arttığını belirtirler.
  • Şişkinlik: Artan progesteron seviyeleri sindirim sisteminizi yavaşlatır ve karnınızın normalden daha şişkin hissetmesine neden olabilir.
  • Baş Ağrısı: Artan kan hacmi, spiralle hamileliğin erken bir belirtisi olarak sık görülen ancak hafif düzeyde baş ağrılarını tetikleyebilir. 
  • Sık İdrara Çıkma: Rahimin şişmesiyle oluşan baskı sonucu böbrekler daha sık idrar üretir. Bu da spiralle hamile kalma belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
spiralle hamile kalma belirtileri spiral fotoğrafı

Spiralle Hamile Kalma Nedenleri

Spiralle hamile kalmak aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir.

  • Spiralin Düşmesi: Spiral vajinanızdan düşerse, artık hamileliğe karşı korunmazsınız. Spiralin hala içinizde olduğundan emin olmak için spirale bağlı ipleri kontrol etmek önemlidir.
  • Spiralin Kayması: Spiral kayabilir ve yanlış pozisyonda olabilir. Rahminizin içine doğru şekilde yerleştirilmemişse sizi gerektiği gibi korumayacaktır.
  • Süresinin Dolması: Spiraller uzun ömürlü olsa da son kullanma tarihleri ​​vardır. Birini önerilen süreden daha uzun tutarsanız, spiral varken hamile kalma ihtimaliniz yüksek olur. Ama yine de bu durum %1’den az görülür. Süresi dolduktan sonra bir spirali içinizde tutarsanız, muhtemelen herhangi bir yan etki yaşamayacaksınız, ancak bu seçeneği güvenli bir şekilde önerilmemektedir.
  • Korumaya Başlamaması: Bakır bir spiral, doktor onu yerleştirdikten hemen sonra korumaya başlar. Ancak hormonal spiraller ilk 7 gün boyunca korumaya başlamaz. Hamileliği önlemek için bu 7 gün boyunca prezervatif gibi yedek doğum kontrol yöntemleri kullanın.

Spiral Kayması Nasıl Anlaşılır?

Spiral kaymasının anlaşılabilmesi için spiral kullananların belirli aralıklarla doktora görünüp spirali kontrol ettirmesi gerekmektedir. Nadir de olsa spiral kayması yaşanabilir. Bu durumda da hamilelik riski artmaktadır.

Spiralin kaymadığını anlamak için spiralin pozisyonunu kontrol edin:

  1. Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın
  2. Rahat bir oturma veya çömelme pozisyonuna geçin
  3. İşaret veya orta parmağınızı vajinanıza sokun. Spiralinize bağlı ipi hissedebilmelisiniz. (Spiralin sert plastiği hissedilmemelidir)

Spiralin kayması aşağıdakilerle anlaşılabilir:

  • Spiral ipi elime değmiyor diyorsanız
  • Spiral ipini eskisinden daha uzun veya daha kısa hissediyorsanız
  • Rahim ağzınızdan çıkan spiralin sert plastiğini hissediyorsanız

Spiralin kayması durumunda en kısa sürede doktorunuza randevu alın. Doktorunuz, spiralin iç pozisyonunu kontrol etmek için bir ultrason çekebilir. Spiral kaymışsa, yeni bir spiral takabilirler.

Spiral Nasıl Kayar?

Spiral kayması genellikle yanlış yerleşimden dolayı olmaktadır. Tam olarak yerleşemeyen spiral bir süre sonra kaymaya başlar. Birçok kez doğum yapmış olmaya bağlı olarak rahim ağzında genişleme olduğunda kayabilir.

Spiral Hangi Pozisyonda Kayar?

Spiral kayması pozisyona bağlı olarak gerçekleşmez. Spiral taktırdığınız için pozisyon seçimi yapmanız gerekmemektedir. Spiral genelde doktor kaynaklı yanlış yerleşim sonucu kayar.

Spiral Varken Hamile Kalmanın Zararları

Spiral varken hamile kalırsanız spiraller rahminizdeki gebelikleri engellediğinden, normal gebelikten ziyade dış gebelik (ektopik gebelik) yaşama olasılığınız daha yüksektir. Dış gebelik hakkında bilgi sahibi olmak ve dış gebelik yaşıyorsanız belirtileriyle bunu anlamak için Dış Gebelik Belirtileri – Ektopik Gebelik Nedir, Neden Olur? adlı makalemize bir göz atmanızda fayda var.

Spiralle hamile kalırsanız düşük yapma veya hamileliği kaybetme olasılığınız ve ayrıca erken doğum ve enfeksiyon riskiniz de yüksektir.

hamilelikte su gelmesi 1 - Spiralle hamile kalma belirtileri pek yaygın görülen bir durum değildir. Ancak spiral varken hamile kalmak mümkündür. Nedenleri ve belirtileri makalemizde.

Doktorlar, spiralinizi çıkarmak için ona bağlı ipleri kullanacaktır. İpler rahim ağzınıza kıvrıldıysa, doktorun ipleri çıkarmak için bir alete ihtiyacı olabilir. Ayrıca spirali bulmak ve çıkarabilmek için ultrason cihazı kullanabilirler.

Bazen rahminiz spirali çıkaramayacak kadar büyür. Bu durum olursa, doktor sizi veya bebeğinizi çıkarmaya çalışırken incitmemek için onu içerde bırakacaktır. Doğum yaptıktan sonra doktor spirali çıkaracaktır.

7 Yorum

  1. Hande Cevapla

    Spiral taktırdığımda tamamen korumasını umuyordum ama öyle olmuyormuş arkadaşlar benimkisi yerinden kaymış. Allahtan erken farkettim de önlemimi alabildim. Özellikle kayıp kaymadığının kontrollerini mutlaka yaptırın derim çok önemli artık bu benim için.

  2. Ezel içmeli Cevapla

    Merhaba homonel spiral var fakat 19 gündür adet olmuyorum hamile olabilir miyim evde test yaptım. Çıkmadı

  3. Zehra Cevapla

    Mrh 5yildir spiralle korunuyorum adetim gecikti ve göğüslerim ağrıyor test yaptım pozitif çıktı ne yapmalıyım budurum olabilir mi

    1. hamilelikbelirti Yazar Cevapla

      Merhaba, eğer test sonucunuz pozitif çıktıysa bu durum hakkında mutlaka doktora danışmalısınız. Spiral düşmüş, kaymış veya koruma süresi dolmuş olabilir. En doğru cevabı size doktorunuz verecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir