Dış Gebelik Belirtileri – Ektopik Gebelik Nedir, Neden Olur?

dis gebelik belirtileri - Dış gebeliğin bir diğer adı ektopik gebeliktir. Dış gebelik belirtileri erken teşhis koymanızda fayda sağlar. Dış gebelikte bebeği kurtarmak mümkün değildir.

Dış gebelik veya bir diğer adıyla Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahmin dışına, genellikle fallop tüplerinden birine yerleştirmesidir.

Fallop tüpleri, yumurtalıkları rahme bağlayan tüplerdir. İçlerine yumurta sıkışırsa, bebeğe dönüşmez ve hamilelik devam ederse sağlığınız risk altında olabilir.

Ne yazık ki dış gebelik durumunda hamileliği kurtarmak mümkün değildir. Genellikle ilaç veya ameliyatla alınması gerekir.

Türkiye’de her 100 gebelikten yaklaşık 1 veya 2’si dış gebeliktir. Türkiye’de dış gebelik oranı %1-2 oranındadır ve hayati öneme sahiptir.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik her zaman semptomlara neden olmaz ve yalnızca rutin bir gebelik taraması sırasında tespit edilebilir.

Dış gebelik belirtileriniz varsa, gebeliğin 4. ve 12. haftaları arasında gelişme eğilimindedirler.

Dış gebelik belirtileri aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerebilir:

  • kaçırılmış bir dönem ve diğer hamilelik belirtileri (ayrıca hamilelik belirtileri kategorimizden daha fazla bilgilenebilirsiniz.)
  • 1 tarafta düşük karın ağrısı
  • vajinal kanama  veya kahverengi sulu akıntı
  • omzunun ucunda ağrı
  • tuvalet ihtiyacı giderilirken rahatsızlık

Ancak bu belirtiler mutlaka ciddi bir sorunun işareti değildir. Bazen mide rahatsızlığı gibi başka sorunlardan kaynaklanabilirler  .

Dış gebelik belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dış Gebelik Belirtilerinde Ne zaman Tıbbi Destek Alınmalı?

Yukarıdaki dış gebelik belirtilerinden herhangi birinin bir kombinasyonuna sahipseniz ve hamileyseniz – pozitif bir gebelik testi yaptırmamış olsanız bile , doktorunuza başvurun.

Dış gebelik ciddi olabilir, bu nedenle hemen tavsiye almak önemlidir.

Doktorunuz belirtilerinizi soracaktır ve ektopik gebeliğiniz olup olmadığını belirlemek için genellikle bir hamilelik testi yapmanız gerekecektir.

Teşhisi doğrulamak için ultrason taraması ve  kan testlerinin yapılabileceği daha fazla değerlendirme için uzman bir erken gebelik kliniğine sevk edilebilirsiniz.

Dış Gebelik Belirtilerinde Ne zaman Acil Yardım Alınmalı?

Dış gebelik belirtilerinden aşağıdakilerden biriyle karşılaşırsanız ambulans için 112’yi arayın veya hemen hastaneye gidin:

  • karnınızda keskin, ani ve yoğun bir ağrı
  • şiddetli baş dönmesi veya bayılma hissi
  • hasta, halsiz hissetmek
  • çok solgun görünmek

Bu semptomlar, fallop tüpünüzün yarıldığı (yırtıldığı) anlamına gelebilir. Bu çok ciddidir ve fallop tüpünü onarmak için ameliyatın mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekir.

Bir yırtık yaşamı tehdit edebilir, ancak neyse ki hızlı bir şekilde çözülürse nadirdir ve tedavi edilebilir. Türkiye’de dış gebelikten kaynaklanan ölümlerin oranı düşüktür.

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Dış gebelik için 3 ana tedavi vardır:

  • Hamilelik yönetimi – dikkatlice izlenirsiniz ve döllenmiş yumurta kendi kendine çözülmezse aşağıdaki tedavilerden biri kullanılır
  • ilaç – gebeliğin büyümesini durdurmak için metotreksat adı verilen güçlü bir ilaç enjeksiyonu kullanılır
  • cerrahi – laparoskopi ameliyatı, genellikle etkilenen fallop tüpü ile birlikte döllenmiş yumurtayı çıkarmak için genel anestezi altında yapılır. 

Her seçeneğin yararları ve riskleri hakkında size bilgi verilecektir. Çoğu durumda, belirtilerinize ve sahip olduğunuz testlerin sonuçlarına göre belirli bir tedavi önerilecektir.

Bazı tedaviler gelecekte doğal olarak hamile kalma şansınızı azaltabilir, ancak çoğu kadın yine de hamile kalabilir. Bunun hakkında doktorunuzla konuşun.

Dış Gebelikten Sonra Yardım ve Destek

Hamilelikte bebeği kaybetmek yıkıcı olabilir ve birçok kadın bir aile üyesini veya partnerini kaybetmiş gibi aynı keder hissini yaşar.

Bu duyguların birkaç ay sürmesi nadir değildir, ancak genellikle zamanla iyileşirler. Kendinize ve partnerinize yas tutması için zaman ayırdığınızdan emin olun.

Siz veya eşiniz kaybınızı kabullenmekte zorlanıyorsanız, profesyonel destek veya danışmanlıktan yararlanabilirsiniz . Bunun hakkında doktorunuzla konuşun.

Dış Gebelik Sonrası Tekrar Hamile Kalınabilir mi?

Siz ve partneriniz fiziksel ve duygusal olarak hazır olduğunuzda başka bir bebek isteyebilirsiniz.

Kendinize, iyileşmenize izin vermek için tekrar denemeden önce muhtemelen tedaviden sonra en az 2 periyot olana kadar beklemeniz tavsiye edilir.

Metotreksat ile tedavi edildiyseniz, genellikle en az 3 ay beklemeniz önerilir çünkü bu süre içinde hamile kalırsanız ilaç bebeğinize zarar verebilir.

Dış gebelik geçiren kadınların çoğu, fallop tüpü çıkarılmış olsa bile tekrar hamile kalabilir.

Genel olarak, kadınların %65’i ektopik bir gebeliğin 18 ayı içinde tekrardan başarılı bir gebelik elde edebilirler. Bazen tüp bebek gibi doğurganlık tedavisi kullanmak gerekebilir.

Daha önce bir tane daha dış gebelik geçirdiyseniz, başka bir dış gebelik yaşama şansınız daha yüksektir, ancak risk hala küçüktür (yaklaşık %10).

Tekrar hamile kalırsanız, doktorunuza mümkün olan en kısa sürede haber vermek iyi bir fikirdir, böylece her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için erken taramalar yapılabilir.

Dış Gebelik Neden Olur ?

Çoğu durumda, bir kadında dış gebelik neden olur sorusu pek açık değildir. Bazen, fallop tüplerinde dar veya tıkalı olmaları gibi bir sorun olduğunda olur.

Aşağıdakilerin tümü, artmış ektopik gebelik riski ile ilişkilidir:

  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID) – genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun (CYBH) neden olduğu dişi üreme sisteminin iltihabı
  • Geçmişte geçirilen dış gebelik – başka bir dış gebelik geçirme riski yaklaşık %10’dur
  • Fallop tüplerinizde önceden yapılan ameliyat – başarısız bir  kadın sterilizasyon prosedürü gibi
  • Tüp bebek gibi doğurganlık tedavisi – yumurtlamayı uyarmak için ilaç almak (bir yumurtanın salınması) ektopik gebelik riskini artırabilir.
  • Rahim içi aracı kullanırken gebe kalma veya rahim içi sistemi kullanırken gebelikten korunma – bunları kullanırken hamilelik nadirdir, ancak bunu yaparsanız size daha büyük olasılıkla, dış gebelik yapacak.
  • Sigara içmek
  • Artan yaş – 35 ila 40 yaş arası hamile kadınlar için risk en yüksektedir.

Dış gebelik belirtileri takibini yaparak erken teşhis ile riski azaltırsınız. Dış gebeliği her zaman önleyemezsiniz, ancak hamilelik için kendinizi CYBH’lere karşı prezervatif kullanarak korumaya çalışarak ve sigara içiyorsanız sigarayı bırakarak riskinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca hamilelik sürecinde sigara içmenin zararlarını öğrenmenizde fayda var.  Hamileyken Sigara İçmek yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.