Hamilelikte Kabızlık Neden Olur – Kabızlığa En Hızlı Çözüm

hamilelikte kabizlik - Hamilelikte kabızlık sık görülür. Hamilelikle birlikte vücudunuzda bir takım değişiklikler meydana gelir. Kabızlık hamilelik belirtilerinden biridir.

Hamilelikte kabızlık sık karşılaşılabilen bir durumdur. Hamilelikle birlikte vücudunuzda bir takım değişiklikler meydana gelir. Birçok anne adayı için kabızlık hamilelik belirtilerinden biridir.

Seyrek veya rahatsız edici bağırsak hareketleri yaşıyorsanız (başka bir deyişle, kabızlık) endişelenmeyin. Hamilelikte kabızlık, açıklayacağımız birçok farklı nedenden dolayı hamilelik sırasında oldukça yaygındır.

Hamilelik sırasında kabızlığa neyin neden olabileceğini ve rahatsızlığı hafifletmek veya önlemek için neler yapabileceğinizi öğrenin.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelikte kabızlık ve genel olarak kabızlık hayatın herhangi bir döneminde olabilir, ancak hamileliğin sonraki aşamalarında, belki de üçüncü trimesterdeyken bu duruma daha duyarlı olabilirsiniz . Hamilelikte kabızlığın potansiyel nedenleri şunlardır:

Hamilelikte kabızlık neden olur
  • Sindirimi yavaşlatabilen progesteron hormonunun daha yüksek seviyelerine sahip olmak
  • Sindirim sisteminizi tahriş edebilecek demir takviyeleri almak
  • Rahminizin ağırlığının rektumunuza baskı yapması gibi fiziksel değişiklikler, zaten varsa kabızlığı kötüleştirebilir.

Hamilelikte Kabızlığa En Hızlı Çözüm

Nadiren bağırsak hareketlerine veya geçmesi zor dışkılara sahip olmak, en iyi zamanlarda bile oldukça rahatsız edici olabilir, ancak bu kabızlık belirtileri, hamileyken ve bir dizi başka ağrı ve sızı ile uğraşırken daha da rahatsız edici olabilir.

Hamilelikte kabızlığınızdan hemen kurtulmak için mucizevi bir tedavi veya tıbbi bir formül olmasını dilersiniz, ancak ne yazık ki yoktur. Bunun yerine, diyetinizde ve aktivite seviyelerinizde yapabileceğiniz, zamanla hareket edebilecek değişikliklere odaklanın .

İşte hamilelikte kabızlığı önlemeye veya rahatlatmaya yardımcı olmak için alabileceğiniz bazı şeyler:

  • Su, kuru erik suyu ve diğer yüzde 100 meyve suları gibi bol sıvı tüketin.
  • Günde en az 25 gram hedefleyen yüksek lifli gıdalar tüketin. Diyetinize sebze, meyve, fasulye, tam tahıllı ürünler ve kepek gevreği ekleyin. Lif alımınızı aniden artırmak aşırı gazın bir yan etkisine neden olabilir, bu nedenle yemeklerinizi yavaş yemeye ve çok fazla hava yutmaktan kaçının. Ayrıca gaz oluşumunu önlemek için gazlı içeceklerden ve sakızlardan kaçının.
  • Düzenli egzersiz yapın. Güvenli bir şekilde neler yapabileceğinizi öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın. Sadece daha fazla yürümek bile sindirim sisteminizi harekete geçmeye teşvik edebilir.
  • Günde üç büyük öğün yemek yerine, sindirimi kolaylaştırmak için gün boyunca daha küçük öğünleri daha sık yiyin.

Hamilelikte Kabızlığa Anında Çözüm

Yukarıda listelenen yaşam tarzı değişikliklerinin sizin için işe yaramadığını fark ederseniz, sağlık uzmanınıza başvurun. Sağlayıcınız, sert dışkı çıkarmanıza yardımcı olabilecek, ancak kabızlık için bir tedavi olmayan bu reçetesiz satılan ilaçlardan birini önerebilir:

  • Suyu emerek ve geçişini kolaylaştırmak için dışkınıza nem ekleyerek çalışan bir yığın oluşturucu ajan. Bu ilacı alıyorsanız ekstra sıvı içtiğinizden emin olun.
  • Dışkıyı yumuşatmak için sıvı ekleyen bir dışkı yumuşatıcı
  • Bağırsak aktivitesini uyarmak için bir kimyasal kullanan bir uyarıcı.

Kabızlığın Potansiyel Komplikasyonları

Hamilelikte Kabızlık belirtileri birkaç hafta veya daha uzun süre devam ederse, bu, aşağıdaki gibi komplikasyonlara yol açabilen kronik kabızlığı gösterir:

  • Anüsünüzde şişmiş damarlar olan hemoroidler
  • Anüsünüzdeki derinin gözyaşları olan anal fissürler
  • Sertleşmiş dışkının bağırsaklarınızda biriktiği fekal impaksiyon
  • Rektumunuzun anüsten dışarı çıktığı zaman olan rektal prolapsus.

Komplikasyonlardan kaçınmaya yardımcı olmak için, kabızlığın veya ağrının ilk belirtilerinde sağlık uzmanınızla iletişime geçmek en güvenli yoldur.

HAMİLELİKTE KABIZLIK SIKÇA SORULAN SORULAR

Hamilelikte kabızlık sorunu yaşayanların sıkça sorduğu soruları ve yanıtlarını sizler için derledik;

Gebelikte Kabızlık Olur mu?

Gebelikte kabızlık olması normal bir durumdur. Hamileliğinizin başlarında kabızlık yaşayabilirsiniz, ancak hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde daha sık görülür.

Hamilelikte Kabızlığa Çözüm Olacak Yiyecekler

Hamileliğiniz sırasında kabızlığı hafifletmeye ve/veya önlemeye yardımcı olabilirsiniz: Çok sıvı içmek, yüksek lifli gıdalar yemek, her gün biraz egzersiz yapmak, gün boyunca sık sık küçük öğünler yemek.
Bu adımlar sizin için işe yaramazsa, reçetesiz satılan bir ilaç kullanmanızı önerebilecek sağlık uzmanınıza başvurun.

Demir alırken kabızlığı nasıl önlersiniz?

Kabızlığınızın aldığınız demir takviyeleri ile ilgili olabileceğini düşünüyorsanız, sert dışkıları geçirmenize yardımcı olması için demir takviyelerinize ek olarak reçetesiz bir ilaç almanızı önerebilecek sağlık uzmanınıza danışın.

Son Sözler

Kabızlığın hamileliğinizin son birkaç ayını mahvetmesine izin vermeyin! Doktorunuzla konuşun ve bu makalede listelediğimiz yaşam tarzı değişikliklerinden bazılarını yapın. Zamanla, orada işler yoluna girecek ve bebek eşyaları için alışveriş yapmak, bebeğinizin odasını dekore etmek veya hatta birazcık ayaklarınızı uzatmak gibi daha keyifli işlere geri dönebilirsiniz.

Akılda tutulması gereken bir şey, spektrumun diğer ucunda hamileliğiniz sırasında zaman zaman ishal yaşayabileceğinizdir . Bunu her zaman sağlık uzmanınıza söylemelisiniz, özellikle de gıda zehirlenmesi veya mide böceği gibi bir şeyden kaynaklanabileceğinden şüpheleniyorsanız.

Bu konuda deneyim ve tecrübe sahibiyseniz yorumlarda tecrübelerinizi aktararak diğer kadınların tecrübelerinizden faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir