Normal Doğum ve Sezaryen Doğum

normal dogum ve sezaryen dogum - Normal doğum ve sezaryen doğum hakkında bilgiler vererek karşılaşabileceğiniz sorunlardan, avantaj ve dezavantajlardan bahsettik. Doğum tercihinize tavsiyeler.

Normal doğum ve sezaryen doğum hakkında bilgilendirmeden önce bazı hatırlatmalar yapmak isteriz. Sizin için en iyi doğum şeçiminin ne olduğu konusunda bir karara varmadan önce doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır. Hamileliğiniz veya doğumunuzla ilgili ciddi bir sorun yoksa normal doğum en güvenli seçim olabilir. Sizin veya bebeğinizin sağlık sorunları varsa sezaryen doğum en güvenli seçim haline getirebilir.

Doğum tercihleri ​​ve tavsiyeleri

Ne tür bir doğum yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız, sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı ve sizin için en iyisinin ne olabileceği konusunda ebeniz veya doktorunuzla konuşmak iyidir.

Bazı sağlık çalışanlarının doğum yapmanın en iyi yolu konusunda farklı görüşleri vardır. Sizinle doğum seçeneklerinizi tartışmaya açık olan destekleyici bir sağlık uzmanını aramanıza yardımcı olur.

Normal Doğum

normal doğum genellikle kendiliğinden başlamaktadır

Normal doğum, genellikle 37 ila 42 haftalık hamilelik arasında kendiliğinden başlayan bir eylemi içerir. Normal doğum, doğumdan sonra deriden deriye tutmayı ve doğumdan sonraki ilk saat içinde emzirmeyi de içerir.

Hem siz hem de bebeğiniz sağlıksal açıdan iyi durumdaysanız ve herhangi bir komplikasyon bulundurmuyorsanız normal doğum genelde en güvenli seçimdir.

Normal Doğumun Avantajları


Her anne adayının normal doğum deneyimi farklı ve bireysel olacaktır, ancak genellikle normal doğum yapan kadınlar:

  • daha kısa süre hastanede kalır
  • doğumdan sonraki haftalarda hastaneye tekrar gitme ihtiyacı daha nadir olmaktadır
  • doğumdan sonra güçlü ağrı kesiciye daha nadir ihtiyaç duymaktadırlar
  • doğumdan sonra daha hızlı iyileşmektedir
  • bebeklerini hemen emzirmeye başlama oranı daha yüksektir
  • gelecekteki hamileliklerde tıbbi sorun yaşama ihtimali daha düşüktür
  • doğumun hemen ardından bebeklerine (ve diğer çocuklara) ilgilenmek fiziksel olarak daha mümkündür
  • doğumun hemen ardından araba kullanma gibi günlük işleri yapmaları fiziksel olarak daha mümkündür.

Normal doğumla doğan bebeklerin özel bakım kreşinde zamana ihtiyaç duyma olasılıkları daha düşüktür. Normal olarak doğan bebekler, daha güçlü bağışıklık sistemleri geliştirme eğilimindedir ve sezaryenle doğan bebeklere göre alerjiye sahip olma olasılıkları daha düşüktür. Bunun normal doğum sırasında salgılanan hormonlardan kaynaklandığı düşünülmektedir ve önemli bakterilerle bebeklerin normal doğumdan geçmesidir.

Normal Doğumun Olası Dezavantajları

Normal doğum yapan kadınlar şunları yaşayabilir:

  • vajinada yırtılma yaşanırsa dikişe ihtiyaç duyar (epizyotomi)
  • bebeklerinin doğmasına yardımcı olmak için forseps veya vakum yardımı olması gerekir
  • çok yorulur çünkü normal doğum saatler sürebilir.

Nadiren bir kadın, bebek büyükse ve bebeğin pozisyonu ya da annenin doğum pozisyonu ile ilgili sorunlar varsa, bebeğinin omuzlarını vajinadan dışarı çıkarmada problem yaşayabilir.

Bazen normal doğum esnasında komplikasyonlar gerçekleştiğinde, bir kadının plansız olarak acil sezaryen doğum yapması gerekebilir. Acil sezaryen, planlı (elektif) bir sezaryenden daha fazla soruna neden olabilir – Enfeksiyon riskinde artış veya genel anestezi kullanımından kaynaklanan riskler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Normal Doğum İhtimalinizi Artırmak

Bebeğinizi normal olarak doğurmak, sağlığınız, bebeğinizin sağlığı ve doğum esnasında olanlar dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Doktorlarınızla doğum seçenekleriniz hakkında konuşmanız çok daha iyi olacaktır.

Ayrıca normal doğum yapma ihtimalinizi artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Hamilelik bakımı


Hamileliğinizin tüm süreci ve doğumunuz boyunca sizinle ilgilenen sadece birkaç uzmanla hamilelik bakımı, normal doğum ihtimalinizi artırabilir. Buna ‘bakımın devamlılığı’ denir .

Doğum sınıfları 


Doğum sınıfları size doğum, ağrı kesici seçenekler ve daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi verir. Doğum esnasında ve normal doğum sırasında ne bekleyeceğinizi bildiğinizde, doğum günü içerisinde sakin kalma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Sakin ve rahat olmak normal doğum ihtimalinizi artırır.

Doğum planı 


Doğum planı aşağıdakiler gibi olabilir:

  • doğumda kiminle olmak istersin
  • acıyı nasıl idare etmek istersin
  • kordonu kim kesecek.

Ancak bebeğinizin planının sizinkinden farklı olabileceğini unutmayın. Ayrıca, ihtiyaç duyabileceğiniz ve istediğiniz şeyler gün içerisinde değişkenlik gösterebilir, bu nedenle doğum planını bir rehber olarak düşünün ve rehberinizi esnetebilme imkanı tanıyın.

Doğum planınızı doğumdan önce size bakacak olan doktorla paylaşmak iyi bir fikirdir, böylece tercihlerinizi anlarlar ve bunları başarmak için sizinle birlikte çalışabilirler.

Doğum ortamınız


Doğum ortamınız, doğum yapma şeklinizi ve bebeğinizi nasıl doğurduğunuzu etkileyebilir. İdeal doğum ortamı, başta steril bir ortam olması üzerine aşağıdakileri yaptığınız ortamdır:

  • güvende, sakin ve pozitif hissedin
  • ağrı kesiciye erişim sağlamak
  • mahremiyete sahip olmak
  • Kendinizi güvende ve iyi desteklenmiş hissedin.

Planlama ve hazırlık ile, çoğu zaman hastane doğum odasında veya doğum merkezinde istediğiniz ortamı yaratabilirsiniz. Örneğin, evden müzik, aromaterapi, minder, yiyecek veya başka şeyler getirebilirsiniz.

Bu tür bir ortam, doğum sırasında sakin kalmanıza yardımcı olur, bu da vajinal doğum yapma olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Doğum anında sakin kalmak , kanınızdaki oksitosini artırmaya yardımcı olur. Oksitosin rahminizin kasılmasını sağlar, bu nedenle daha yüksek oksitosin seviyeleri doğum sırasında daha iyi kasılmalar ve daha hızlı doğum yapmak anlamına gelebilir. Sakin olmak kanınızdaki adrenalini de azaltabilir - adrenalin oksitosinin çalışmasını durdurur.

Çevrenizin Desteği

Kendinizi beraberken rahat hissettiğiniz insanlardan devamlı olarak birebir doğum konusunda destek alıyorsanız, sezaryen olma ihtimaliniz daha düşüktür. Bu eşiniz, aileniz, ebeniz veya bir herhangi bir yakınınız olabilir.

Hızlı Doğum


Doğum odasında aktif olmak ve dik pozisyonlarda durmak doğumunuzun hızlanmasına ve müdahalelerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yerçekiminin bebeğinizi aşağı doğru hareket ettirmesine ve kaslarınızı gevşetmesine yardımcı olmasıdır. Bu, bebeğin doğum kanalından daha kolay geçebileceği anlamına gelir.

Mat, puf, minder, su veya doğum topları kullanmak da işe yarayabilir. Rahat kıyafetler ve rahatlatıcı müzik de rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir hamilelik


Sağlıklı beslenmek ve hamilelik dönemi içerisinde aktif olmak, formda ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Sağlıklı olmanız, normal doğum ihtimalinizi artırır.

Sezaryen Doğum

sezaryen dogum kacinci haftada olur - Normal doğum ve sezaryen doğum hakkında bilgiler vererek karşılaşabileceğiniz sorunlardan, avantaj ve dezavantajlardan bahsettik. Doğum tercihinize tavsiyeler.

Sezaryen doğum, doktorun karnınızda (bikini çizginizin üzerinde) ve rahminizde bir kesim yaparak bebeğinizi dışarı çıkardığı bir ameliyattır.

Sezaryen doğum yapmanız gerekiyorsa, hastanenin ameliyathanesine götürüleceksiniz. Sezaryen doğum sırasında sizinle birlikte kadın doğum uzmanı, asistan cerrah, anestezist, hemşireler, ebe ve bazen çocuk doktoru dahil epeyce insan olacak.

Herhangi bir acı hissetmemeniz amacıyla size anestezi uygulanacaktır. Genellikle epidural veya spinal anestezik veya bazen genel anestezik olacaktır . Daha sonra kadın doğum uzmanı adı verilen uzman bir doktor, karnınızın alt kısmına ve rahminize bir delik açacaktır, böylece bebeğiniz ve plasenta kaldırılabilir.

Genel anestezi olmadığınız sürece eşinizin veya partnerinizin sizinle beraber ameliyathaneye girmesine izin verilir.

Türkiye’de hem planlı sezaryen doğum hem de acil sezaryen doğum yaygındır. Sezaryen doğum uzman doktorlar tarafından güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.

Sezaryen doğum sorunları

sezaryen doğum karnınızda bir kesim işlemi yapılarak bebeğin çıkarıldığı bir ameliyattır. Planlı sezaryen ve acil sezaryen durumları da mevcuttur.


Sezaryen doğum sorunlarının ana kaynağı büyük bir ameliyat olmasıdır. Her ameliyatta olduğu gibi, tıbbi sorunların gerçekleşme ihtimali vardır. Sezaryen doğum yapıyorsanız, hastanede normal doğumdan daha uzun süre kalmanız ve evde olduğunuzda da iyileşmek için daha çok zamana ihtiyacınız olacaktır.

Sezaryen doğum yapan anne adaylarında genellikle şunlar görülür:

  • hastanede kalma süresinin uzunluğu – ortalama 3-5 gün
  • sezaryen yaralarının çevresinde ağrılar
  • fiziksel faaliyetlerin 6 haftaya kadar sınırlı olması – örneğin, kaldırma, ev işi ve araba kullanmak zor olacaktır.

Kimi anne adaylarında ayrıca aşağıdakilerden biri veya daha fazlası olabilir:

  • ortalamanın üzerinde kan kaybı (hemoraji)
  • bacaklarda kanın pıhtılaşması
  • yara ve mesane enfeksiyonu
  • enfeksiyonun veya ameliyatla ilgili diğer faktörlerin neden olduğu ateşlenme
  • mide bulantısı, uyuşukluk veya baş dönmesi dahil anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar
  • doğumun ardından depresyon riskinde artış
  • gelecekteki doğumlar için sezaryen doğum ihtimali daha yüksektir
  • gelecekteki normal doğum girişimleri için özel sağlık endişeleri.

Sezaryen doğumla doğan bebeklerin özel bakım kreşinde vakit geçirme olasılıkları daha çoktur, ancak genellikle siz yanlarında olduğunuzda evde durmaya hazırdırlar.

Kadınların geneli sezaryen ile doğumun hemen ardından bebeklerini görür ve aynı zamanda cilt teması ve hemen emzirmek istemeniz doğal hakkınızdır . Ciltten cilde temas edilmesi bebeğinizin sıcak kalmasına yardımcı olur ve sizin ve bebeğinizin hemen fiziksel olarak bağ kurmasını sağlar.

Kadın doğum uzmanı dikiş atıyorsa ve bir çocuk doktoru veya ebe bebeğinizi kontrol ediyorsa, deriden cilde teması hemen yapmak zor olabilir. Ancak genel anesteziden ziyade omuriliğiniz varsa, yine de bebeğinizle bu erken teması kurabilmelisiniz.

Bir sezaryen yaşadıktan sonra her sezaryen için yaşayacağınız tıbbi sorunlarınız daha risklidir. Örneğin, plasentanın rahminizin içindeki yaranın içine veya üstüne çıkma şansı artar. Ayrıca gelecekteki hamileliklerde uterusun yırtılma riski daha yüksektir. Nadir durumlarda bu, histerektomiye (rahmin alınması) yol açabilir.

Devlet hastanelerinde sezaryen oranları özel hastanelere göre daha düşük olma eğilimindedir. Bir hastanenin sezaryen doğum oranlarının ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, doktorunuza sorun. Bazı hastanelerin sezaryen oranları internet siteleri üzerinden halka açık olarak paylaşılır.

Planlı sezaryen doğum: yaygın nedenler

Tıbbi nedenlerle planlı sezaryen veya elektif sezaryen doğum yapmış olabilirsiniz ya da gebeliğinizin sonlarında sizin veya bebeğinizin normal doğumla alakalı problemler yaşayabileceğine dair işaretler olması nedeniyle planlı sezaryen olabilirsiniz. Sezaryeninizi hamileliğinizin sonrasına (39 hafta sonrası) planlamak bebeğinizin sağlığı için daha iyi olabilir, ancak durumunuz için en iyisinin ne olduğu hakkında doktorunuzla görüşün.

Sizin ve doktorunuzun planlı sezaryene karar vermesinin en yaygın nedenleri bunlardır:

  • daha önce sezaryen doğum yaşamış olmanız
  • bebeğiniz makat – yani, alt veya ayaklar önce konumlandırılmış – ve döndürülemiyor olması
  • serviksinizin plasenta kaplı olması – Bu plasenta previa olarak adlandırılır
  • bebeğinizin yan yatıyor olması (enine) veya baş aşağı olmaması ve döndürülemiyor olması
  • İkiziniz var ve ilk bebeğiniz yere veya ayakları önce konumlanmış olması
  • üçüz, beşiz veya daha fazlasına sahipseniz
  • yüksek tansiyon vb. bir sağlık probleminiz varsa.

Bu durumlarda tüm kadınların sezaryen doğum olması gerekmez. Örneğin, bebeğiniz makatsa normal bir makat doğum hakkında soru sorabilirsiniz. Özel durumunuzla hakkında doktorunuzun tavsiyelerine göre karar verebilirsiniz.

Planlı sezaryen doğum hakkında daha fazla bilgi


Planlı sezaryen doğum ile bebeğinizin doğacağı günü ve saati bileceksiniz. Planlı sezaryen aynı zamanda doğumun genellikle doğuma başlamadan önce gerçekleşeceği anlamına gelir.

Planlı sezaryeniniz varsa vajinanızda yırtılma veya dikiş atma ihtiyacı duymazsınız, ancak karın yaranız olacaktır.

Planlı sezaryen ameliyatı, acil sezaryen doğum ameliyatına göre daha düşük tıbbi sorun riskine sahiptir .

Acil sezaryen doğum: yaygın nedenler

Hamileliğinizde ve doğum sırasında ya sağlığınız ya da bebeğinizin sağlığı ile ilgili problemler ortaya çıktığında plansız olarak acil sezaryen doğum meydana gelebilir.

Aşağıdaki durumlarda plansız olarak acil sezaryen doğum yapabilirsiniz:

  • doğum sırasında bebeğinizin başı aşağı doğru hareket etmiyor veya pelvisinize ‘uymuyor’
  • serviksiniz yavaş açılıyor veya hiç açılmıyor
  • rahatsızlanma
  • Bebeğiniz doğum sırasında sıkıntı çekmeye başlar – örneğin, bebeğinizin kalp atışında değişiklikler olabilir.

Acil sezaryen doğum olasılığınızı azaltabilecek şeyler şunları içerir:

  • sakin kalmanıza yardımcı olacak bir destek görevlisinin bulunması
  • doğum sırasında her zaman yanınızda bir ebe olması (ebelik önderliğinde bakım)
  • doğum sırasında aktif ve rahat olmanız
  • doğumunuzla ilgili kararlara doktorunuzu veya ebeyi dahil etmek
  • 41½ gebelik haftasından önce gereksiz bir indüksiyondan kaçınmak (bir indüksiyon, doğum sırasında ağrıyı ve tıbbi müdahaleyi artırabilir).

Doğum merkezinde ya da evde sezaryen yaptıramazsınız. Komplikasyonlarınız varsa ve sezaryen doğum olma ihtimaliniz varsa, doğumunuzun aşamasına ve acil bir durum olup olmadığına bağlı olarak en yakın devlet hastanesine araba veya ambulansla gitmelisiniz.

Sezaryen ve Normal Doğum tercihinde bilinmesi gerekenleri Op. Dr. Nuri Ceydeli hocamız videoda anlatmış. İzleyip bir doktor ağzından dinlemek isterseniz diye buraya bırakıyorum. Sağlıklı günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir