Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur? Nasıl Önlenir?

hamilelikte dis eti kanamasi - Hamilelikte diş eti kanaması anne adayları için korkutucu bir durum olabilmektedir. Hamilelikte diş eti kanaması neden olur ve nasıl önlenir detayları!

Hamilelikte diş eti kanaması anne adayları için korkutucu bir durum olabilmektedir. Aslında bu kanamalar oldukça normaldir. Hamilelikte diş eti kanaması neden olur ve nasıl önlenir sorularının yanıtını kısa ve öz şekilde açıklayalım.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Hamilelikte diş eti kanaması dişlerde plak birikmesi nedeniyle olur. Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler diş etlerinizi plaklara karşı daha savunmasız hale getirerek iltihaplanma ve kanamaya yol açabilir. Buna hamilelikte diş eti iltihabı veya diş eti hastalığı da denir.

Hamilelikte diş eti kanaması genellikle ikinci veya üçüncü trimesterde yaşanır. Bu dönemlerde diş etlerinde şişme durumunu da yaşayabilirsiniz. Diş eti kanaması büyüyen bebeğinizi genel olarak etkilemese de, diş hekiminize danışmanız önemlidir. Hamilelik boyunca ağız hijyenine önem vermek, hamilelikte diş eti iltihabının etkilerini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?

Hamilelikte diş eti kanaması önlemek için diş hekiminiz, diş eti iltihabını tedavi etmeye yönelik antibiyotikler ve reçeteli güçlü ağız gargaraları da dahil olmak üzere hamilelikte diş eti kanamasını önlemeye yardımcı olacak bir dizi tedavi uygulayacaktır.

Hamilelikte diş eti kanaması kadınlar kulubü gibi yerlerde kanamayı önlemek için konuşulan kendi başınıza bilinmedik tedavi yöntemlerini kesinlikle uygulamamalısınız. Diş hastanesine giderek bir doktora görünün.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması (Diş Eti İltihabı) Bebeği Etkiler Mi?

Hamilelikte diş eti kanaması özellikle dişlerinizde hijyene önem verirseniz, size veya bebeğinize zarar vermesi mümkün değildir. Diş eti hastalığının erken doğuma neden olabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak bu yalnızca ciddi diş eti hastalığı olan kadınlar için sorun olabilecek potansiyel bir risktir.

Her ne kadar bazı araştırmalar şiddetli diş eti hastalığı ile erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve hatta preeklampsi arasında bir bağlantı olduğunu öne sürse de, diğer çalışmalar diş eti hastalığı ile bu ciddi komplikasyonlar arasında hiçbir ilişki göstermemektedir. Mevcut bilgiler çelişkili olabileceğinden, diş hijyeniniz ve bunun büyüyen bebeğiniz üzerindeki etkileri hakkında herhangi bir korkunuz olup olmadığını diş hekiminize danışmak en iyisidir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte diş eti kanaması tüm hormonal değişiklikler nedeniyle ikinci trimesterde diş etleriniz daha hassas olmaya başlasa da, genellikle östrojen ve progesteron seviyelerinizin zirve yaptığı üçüncü trimesterde başlar. İlk üç aylık dönemde hassas diş etleri de hamileliğin erken bir belirtisi olabilir.

hamilelikte diş eti kanaması normal mi diye düşünen kadın

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Normal mi?

Hamilelikte diş eti kanaması hamile kadınların yaklaşık yüzde 60 ila 75’inde görülür. Hamilelikte diş eti iltihabı, diş eti hastalığının hafif bir şekli olan hamilelik diş eti kanamasıdır. Hamilelik diş eti iltihabına kısmen diş etlerinizi plaktaki bakterilere karşı daha duyarlı hale getiren hormonal değişiklikler neden olur. Aslında, hamilelik sırasında progesteron ve östrojen seviyeleriniz inanılmaz derecede yüksektir ve bu, mukoza zarlarınıza kan akışını arttırır ve bu da hassasiyete yol açar.

Ayrıca diş etlerinizi fırçalarken kanayan küçük bir yumru veya nodül ortaya çıkabilir. Bu nispeten nadir yumruya hamilelik tümörü veya piyojenik granülom denir (zararsız ve genellikle ağrısız bir şey için korkutucu bir isim). Hamilelik tümörleri aslında hamilelik sırasında vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en sık ağızda ortaya çıkarlar.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Yaşamamak için Diş Hijyeni Tavsiyeleri

Hamilelikte diş eti kanamasını önlemek veya azaltmak için ağız hijyeni ile başlayın:

  • Yumuşak bir diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanarak günde en az iki kez (mümkünse her yemekten sonra) iyice ama nazikçe fırçalayın. Bazı şirketler ayrıca semptomlara yardımcı olabilecek özel antigingivitis diş macunları da üretir.
  • Günlük diş ipi kullanın.
  • Florürlü, alkolsüz bir ağız gargarası kullanın.
  • Ağızda plak oluşumunu ve bakteri miktarını artırabileceğinden, mümkünse şeker tüketiminizi azaltın.

Ayrıca, önleyici ağız bakımı için diş hekiminizi düzenli olarak görün. Diş hekiminiz fırçalamanın yapamayacağı plak ve tartarı çıkarabilir. Diş hekiminizi yakın zamanda görmediyseniz, kapsamlı bir temizlik ve kontrol için bir randevu alın. Diş hekiminize hamile olduğunuzu ve ne kadar uzakta olduğunuzu bildirin. İdeal olarak, diş hekiminizi hamileliğiniz boyunca düzenli olarak görün – bir üç aylık dönem genellikle altın kuraldır.

Hamilelik sırasında diş hekiminizi görmenin bebek için kötü olacağından endişelenmeyin. Aslında, röntgen, diş temizliği ve lokal anestezi de dahil olmak üzere ağız bakımının hamilelik boyunca güvenli olduğu kanıtlanmıştır.

Ayrıca diş sorunları için tedavi olmayı ertelemeyin. Gerekirse, lidokain gibi lokal anesteziklerin hamilelik boyunca kullanılması güvenlidir. Benzer şekilde, antibiyotik almanız gerekiyorsa, çoğunluğu hamilelik sırasında almak güvenlidir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması için Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

hamilelikte su gelmesi 1 - Hamilelikte diş eti kanaması anne adayları için korkutucu bir durum olabilmektedir. Hamilelikte diş eti kanaması neden olur ve nasıl önlenir detayları!

Düzenli kontrollerinize ek olarak, aşağıdaki durumlarda hemen diş hekiminize gidin:

  • Diş ağrısı
  • Sık kanayan ağrılı diş etleri
  • Şişmiş veya hassas diş etleri, diş eti çekilmesi, kalıcı ağız kokusu veya dişlerin gevşemesi gibi diş eti hastalığının diğer belirtileri
  • Ağrılı olmasalar veya başka semptomlara neden olsalar bile ağzınızdaki büyümeler
  • Ağızda uyuşma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir