Hamilelikte Su Gelmesi Nedir?

hamilelikte su gelmesi - Hamilelikte su gelmesi durumu doğum öncesinde ve doğum sırasında görülebilmektedir. Doğum öncesinde endişe verici olabilmektedir.

Hamilelikte su gelmesi durumundan dolayı endişeleniyor musunuz? Bu önemli doğum belirtisi hakkındaki gerçekleri öğrenerek kendinizi doğum için hazırlayın.

Hamilelikte su gelmesi durumunun ne zaman gerçekleşeceğini, nasıl bir his uyandıracağını ve bundan sonra ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Su gelmesinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olun ve bunun bebeğinizin doğumunun zaman çizelgesi için ne anlama geldiğini makalemizi okuyarak öğrenin.

Hamilelikte Su Gelmesi Nasıl Olur?

Hamilelikte su gelmesi, Hamilelik sürecinde bebeğiniz, amniyotik kese olarak adlandırılmış sıvı dolu membranöz bir kese ile çevrelenir. Tipik olarak, doğumun başlangıcında veya doğum sırasında membranlarınız yırtılır – aynı zamanda su gelmeye başlar.

Suyunuz doğum başlamadan önce gelirse, buna önceden işlenmiş membran rüptürü (PROM) denir. Önceleri erken membran rüptürü olarak biliniyordu.

Suyunuz geldiğinde vajinanızda veya perineumda ıslaklık hissi, vajinanızdan aralıklı veya sürekli olarak az miktarda sulu sıvı sızması veya daha belirgin bir berrak veya soluk sarı sıvı fışkırması yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Su Gelmesi Durumundan Emin Olmak

Hamilelikte su gelmesi durumunda suyunuzun gelip gelmediğini anlamak her zaman kolay değildir. Örneğin, amniyotik sıvı ile idrar arasındaki farkı söylemek zor olabilir – özellikle sadece ıslaklık hissi veya sıvı damlaması yaşıyorsanız.

Suyunuzun gelip gelmediğinden emin değilseniz, doktorunuzla görüşme ayarlayın. Doktorunuz veya sağlık ekibinizin bir üyesi, amniyon sıvısı sızdırıp sızdırmadığınızı belirlemek için size fiziksel bir muayene yapacaktır. Bazı durumlarda, amniyotik sıvı hacminizi kontrol edebilmek amacıyla ultrason yapılır. Siz ve bebeğiniz ilerki adımları belirlemek için değerlendirileceksiniz.

Hamilelikte Su Gelmesi ile idrar Arasındaki Fark

Hamilelikte su gelmesi normal bir su gibi berrak ve şeffaf bir sıvıdır. Bunun yanı sıra gelen su akışkandır. Hamilelikte su gelmesi ile idrar arasındaki fark en belirgin olarak koku ile ayırt edilebilir. Amonyak gibi yakıcı bir koku varsa idrar olduğu söylenebilir. Bir diğer fark olarak hamilelik suyu içerisinde bebeğin cildini kaplayan kremsi bir madde görülebilir.

Hamilelikte Su Gelmesi Sonrası Doğum Ne Zaman Başlar?

Genel olarak, suyunuz geldikten sonra doğum daha önce başlamamışsa, kısa süre sonra doğum sancılarını başlar.

Ancak bazen doğum başlamaz. Önceden membran rüptürü yaşarsanız, doktorunuz doğum kendi kendine başlamadan önce rahim kasılmalarını uyarabilir (doğum indüksiyonu). Suyunuz geldikten sonra doğum eyleminin başlaması ne kadar uzarsa, sizin ya da bebeğinizin enfeksiyon olma riski o kadar artar.

Suyunuz çok erken gelirse ne olur?

Suyunuz gebeliğin 37. haftasından öncegelirse, buna erken iş öncesi membran rüptürü (preterm PROM) denir. Suyun çok erken gelmesi için risk faktörleri şunları içerir:

  • Önceki bir hamilelikte erken membran rüptürü öyküsü
  • Fetal zarların iltihaplanması (intraamniyotik enfeksiyon)
  • İkinci ve üçüncü trimesterde vajinal kanama
  • Hamilelik sırasında sigara içmek veya yasadışı uyuşturucu kullanmak
  • Yetersiz beslenme nedeniyle zayıf olmak
  • Kısa servikal uzunluk

Olası komplikasyonlar arasında maternal veya fetal enfeksiyon, plasenta dekolmanı – plasenta doğumdan önce uterusun iç duvarından sıyrıldığında – ve göbek kordonu problemlerini içerir. Bebek ayrıca erken doğum nedeniyle komplikasyon riski altındadır.

Eğer varsa erken PROM’u ve en azından 34 haftalık hamile, doğum bir enfeksiyon önlemek için tavsiye edilebilir. Bununla birlikte, herhangi bir enfeksiyon belirtisi veya fetal sağlık sorunu yoksa, araştırmalar, dikkatli bir şekilde izlendiği sürece gebeliğin güvenli bir şekilde devam etmesine izin verilebileceğini göstermektedir.

Hamileliğinizin 24 ila 34 hafta arasındaysanız, sağlık uzmanınız bebeğiniz daha gelişene kadar doğumu ertelemeye çalışacaktır. Bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler ve bebeğinizin akciğer olgunluğunu hızlandırmak için güçlü steroidler (kortikosteroidler) enjeksiyonu verilecektir. 32 haftadan daha kısa hamileyseniz ve önümüzdeki birkaç gün içinde doğum yapma riskiniz varsa, bebeğin sinir sistemini korumak için size magnezyum sülfat verilebilir.

7 gün içinde doğum yapma riskiniz bulunuyorsa, hamileliğin 23. haftasından itibaren kortikosteroidler de önerilebilir. Ek olarak, hamileliğinizin 34 ila 36. ve 6. günleri arasındaysanız, 7 gün içerisinde doğum yapma riskiniz bulunuyorsa ve daha önce almadıysanız kortikosteroidler önerilebilir. 34 haftadan daha az hamileyseniz, 7 gün içinde doğum yapma riskiniz bulunuyorsa ve size 14 günden daha uzun bir süre önce kortikosteroid tedavisi verilmişse, size tekrar kortikosteroid kürü verilebilir.

24 haftadan daha az hamileyseniz, sağlık uzmanınız çok erken doğmuş bir bebek sahibi olmanın risklerini ve doğumu ertelemeye çalışmanın risklerini ve faydalarını açıklayacaktır.

Hamilelikte Suyunuz Kendi Kendine Gelmezse?

hamilelikte su gelmesi kendiliğinden gerçekleşmezse doktorlar müdahale edebilir.

Aktif doğum sırasında, rahim ağzınız genişler ve inceltilirse ve bebeğin başı pelvisinizin derinlerindeyse, sağlık uzmanınız doğum kasılmalarını başlatmak için amniyotomi olarak bilinen bir tekniği kullanabilir veya çoktan başlamışsa onları daha güçlü hale getirebilir. Amniyotomi sırasında amniyotik kesede küçük bir açıklık açmak ve suyunuzun kırılmasına neden olmak için ince plastik bir kanca kullanılır.

Doğum ve doğum konularında endişeli hissetmek doğaldır. Hamilelikte su gelmesi durumunu ilk defa yaşayan kadınların birçoğu da ilk başta endişelenmişlerdir. Suyunuzun ne zaman geleceğini kestiremeyebilirsiniz, ancak sonraki adımlar hakkında bilgilenerek rahatlayabilirsiniz.

2 Ping & Geri Dönüş

  1. Pingback: Normal Doğum ve Sezaryen Doğum - Doğum Tercihleri

  2. Pingback: Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur? - Hamilelik Belirtileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir